Det finns i Sverige inget glasbruk som är så känt för sitt röda glas som Reijmyre Glasbruk i orten Rejmyre i Finspång Kommun. Det finns heller ingen glaskonstnär i Sverige som är så känd för och så förknippad med det röda glaset som Monica Bratt. Hon var verksam på Reijmyre Glasbruk i 21 år mellan 1937-1958 och tillhör idag de verkligt stora glaskonstnärerna i Sverige och är representerad på de stora museerna i landet; bl a Röhsska museet i Göteborg (Sveriges designmuseum) samt Nationalmuseum i Stockholm. Från början kallade man den röda färgen ”rubinröd” tack vare sina unika kvaliteter men idag pratar man mer om Reijmyres röda glas eftersom ingredienserna i glaset har förändrats något i samband med att miljöbestämmelser påverkat tillverkningen av glasmaterialet.
Idag tillverkas glasämnet till det röda glaset i andra länder än Sverige och förädlas i hyttan genom smältning och värmning. Det är mycket komplicerat att förädla glaset i hyttan eftersom glasmaterialet är oförutsägbart och reagerar olika från sats till sats i produktionen. Det betyder att glasblåsarna måste ha en enorm erfarenhet av att smälta, blåsa eller pressa och värma glaset. Minsta felbedömning från glasblåsarna eller press- och ugnsskötarna kan leda till att resultatet av det krävande arbetet får kasseras. Minsta ouppmärksamhet i produktionen kan leda till att det färdiga glaset blir brunt eller orange, d v s inte alls det vackra röda glas man önskar. Om man tänker på att glasmaterialet till det röda glaset kostar mer än tio gånger så mycket som vanligt klarglas, förstår man också hur mycket det betyder att glasblåsarna på Reijmyre Glasbruk är enormt erfarna av att arbeta med det röda glaset.
I sortimentet från Reijmyre glasbruk finns idag ett flertal glasprodukter i det röda glaset: mest känd är kanske kannan H55 och det snapsglas som tillverkas i första hand när det närmar sig jul. Kannan och snapsglaset har i alla tider haft en särskild plats hos Svenskt Tenn. Kannan H55 är designad av Estrid Ericson som grundade Svenskt Tenn och den började tillverkas i samband med den stora designmässan i Helsingborg 1955 (därav namnet H55). Det finns även vaser samt ljuslyktor producerade i det röda glaset, bl a Cascade som formgavs på 1960-talet och formgavs av glasbrukets store designer Tyko Axelsson
-
Basic Karaff (Margareta Hennix)1495SEK
-
Garden, Vas (Margareta Hennix)2450SEK